Köszöntünk a Nizitá Szappanműhely Webáruházában!

 2017 Október 20. 16:23:04

Belépés

ppp logo sarga small

Hírlevél

Gyere és készítsd el Saját kézműves szappanjaidat!

Elmesélem Neked, amit én már eddig megtanultam, tapasztaltam és megmutatom Neked, amit tudnod kell a kézműves szappan készítéséről, hogy aztán együtt varázsoljuk meg első mágikus szappanjaidat, melyek:

Bővebben...

Aloe vera gél (aloe barbadensis) – Ezt a gélt a kaktuszhoz hasonló, pozsgás sivatagi növényből, az Aloe barbadensis leveleiből nyerik. Sebgyógyító, enyhén fényvédő és bőrpuhító hatású. Az Aloe hidratálja a bőrt, megszabadít az elhalt hámsejtektől, ráncoktól, és a narancsbőrtől is. Az Aloe vera mindenféle bőrtípusra, még a nagyon érzékeny bőrre is alkalmazható. Az Aloe gél a bőrt hidratálja, ezért minden évszakban, bármilyen időjáráskor alkalmazható azért, hogy a bőr ne száradjon ki.

Árnikavirág (Arnica Montana) – A növény arnicint, szeszkviterpén-laktonokat (helenalint, dihidrohelenalint), flavonoidokat, illóolajat, cserzősavat tartalmaz. Hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismert, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. A homeopátiában elsősegélyszerként használatos. A sérülések szere, legyen az fizikai vagy lelki hatás az egyénre.

Avokádóolaj (Persea gratissima) - A gyümölcs hatékonyan hidratálja a száraz bőrt és elhalványítja a ráncokat, illetve ragyogóvá teszi a bőrt. Az avokádót számos kozmetikai termékben használják tisztító hatása miatt is. Ezenkívül nagymértékben csökkenti a száraz bőr okozta viszketést. Az avokádóolaj könnyen felszívódik és mélyen a bőrbe hatol, így a bőr tiszta, táplált és bababőr puhaságú lesz. Felgyorsítható vele az új sejtek kialakulása és serkenti a szervezet és a bőr vérkeringését.

A körömvirgáról (Calendula officinalis) - A sárga vagy narancsszínű virágszirmok júniustól szeptemberig gyűjthetőek. Nyugtató, sebgyógyító, gyulladásgátló.

Megtalálhatjuk: krémekben, testápolókban, fürdőolajokban és nem utolsó sorban szappanban is.

Elsősorban a gyulladt bőrre használatos, hogy nyugtassa azt. Figyelem! A körömvirág szárító hatással bírhat.
Így mindig próbáljuk ki egy kis bőrfelületen, meggyőződve arról, hogy nem túl erős e a bőrünknek.

Bojtorján (arctium lappa) – Az elsőéves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növény gyökerét kell gyűjteni. Hajápoló szerekben jótékony hatással bírhat a hajhullás ellen, korpásodás és hajzsírosodás ellen is.

Citrom illóolaj (Citrus limonum) - Az európai citromfa gyümölcsének héjából préseléssel, vízgőz-vagy gőzdesztillációval kinyert illóolaj antimikrobiális és frissítő hatású, emellett a hajszálerek állapotára is kedvező hatással van. Lelki hatás: a múlt nemkívánatos emlékeit segíthet kiűzni a lélekből. A szellemet frissíti.

Csalán (Urticae folium) - Hazánk egész területén előfordul, minden szerve fullánkszőrökkel borított. A növény szárított leveleit használjuk fel. Hajápolókban a hajat fényessé, lággyá és rugalmassá teheti.

Diófa levele (Juglandis folium) – A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, melyeknek minden részét hasznosítjuk. A diófa levélzetét akkor érdemes szedni, mikor a termések kb fele nagyságukat már elérték. Levélfőzete hajápoló szerekben nagyon jó hatást fejthet ki korpásodás, fejbőrélősködők ellen is, valamint hajhullás esetén.

Édesnarancs illóolaj (Citrus sinensis) – A Kínában őshonos, örökzöld fa gyümölcsének külső terméshéjából préseléssel, vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj KÖZÉRZETJAVÍTÓ ÉS FERTŐTLENÍTŐ HATÁSSAL bír.

Étkezési só (Natrium Cloride) – kézi és mosószappan készítésekor a szappan kisózására használatos

Geránium olaj –rózsamuskátli (Pelargonium graveolens) A rózsamuskátli virágos-leveles hajtásaiból vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antimikrobiális, rovarriasztó és enyhe nyugtató hatású. Lelki hatása: segíthet az érzelmi megterhelés elviselésében. Jó lehet depressziós betegeknek. elűzheti a „keserű” gondolatokat.

Ichtiol (Ammonium bitumensulfonicum) – Tirolban Seefeld mellett bitumenes kőzet található, mely halak és más tengeri állatok maradványaiban bővelkedik. E kőzetet újabban úgy értékesítik, hogy száraz ledesztillálásnak vetik alá, amidőn más termékek mellett illó olajat is kapnak, amelyet az I. előállítására felhasználnak. Ez az u. n. ichtiol-olaj sötétbarna átlátszó folyadék, melynek fs.-a 0,87 körül van; szaga átható és kellemetlen. Sötétbarna, átható szagú és izű, szirupsűrűségű folyadék; e készítményt röviden ichthyolnak is nevezik. ichtiol-szulfonsavas natrium (natrium sulfoichthyolicum). Az ichtiolszulfonsavból töménynátrium-hidroxid-oldattal készül. Sajátságai hasonlóak az előbb említett készítményhez. Az I.-gyet gyógyszerül használják; különösen némely bőrbántalmaknál bizonyultak hatásosaknak. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

Ioncserélt víz (Aqua) - A távhőszolgáltatás hőhordozó közege a víz, mely eltérő halmazállapotban szállítja a felhasználóhoz a hőt, de egy közös betápláló rendszerből nap, mint nap utánpótlást igényel. A jókora értékű eszközállomány megóvása mellett az óránként több tonna nagynyomású gőz előállítását csak megfelelően előkészített vízzel lehet üzembiztosan megoldani. A kezelés nyomán sótalan víz előállítására kerül sor, mely kevesebb energia felhasználásával készül, mint a desztilláció során. Energia és vegyszerkímélő megoldás a fordított ozmózisos elven működő vízkezelés, vízlágyítás.

A sótalan víz felhasználható minden olyan helyen, ahol a víz sótartalma nem kívánt hatásokat eredményez. A teljesség igénye nélkül: fodrászat, ruhatisztítás, festés, járműipar, gépipar, forgácsolás...

Jojobaolaj - (Simmondsia chinensis) A szépségápoló termékekben (mint például a testápoló és a hidratálókrém) a jojoba olaj az egyik legnagyobb mértékben használt természetes alapanyag. A jojoba magvaiból préseléssel előállított olaj valamennyi bőrtípus ápolására használható. A jojoba olaj számos biológiai és ásványi anyagot tartalmaz. Az olaj jótékony hatással bírhat a ráncokra és a narancsbőrre. Hatékonyan kezelhetőek vele az olyan problémás bőrbetegségek, mint az ekcéma és a pikkelysömör. A jojoba olaj nyugtatja az irritált bőrt és növeli a kollagén természetes előállítását. Ezen kívül hatékony védelmet nyújt a nap sugarai ellen.

Kakaóvaj - (Theobroma cacao) - Kakaóbabból előállított igen értékes zsír. Védi és hidratálja a különféle hatásoknak kitett bőrt. Önmagában gyógyíthatja a makacs bőrbetegségeket pl. az ekcéma. A legújabb kutatások szerint, a bőrbe masszírozva segíthet a stressz feloldásában, erősíti az immunrendszert, és még a rák megelőzésére is alkalmas. Használata csökkentheti a terhességi csíkok kialakulását. Ráncok ellen kiváló. A száraz bőr legkitűnőbb ápolószere.

Kamillavirág, orvosi székfű (Matricaria chamomilla) – gyulladáscsökkentő hatása jól ismert; Szappanban kíméletesen ápolja, tisztítja a problémás bőrfelületet, mint pl, az ekcéma, dermatitis, psoriasisos bőrt.

Kecsketej (Caprae Lac) - A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim (más tejféleségekben is),és több mint 70 telítetlen zsírsav.

Elektrolit tartalma gyulladáscsökkentő, ezért külsőleg használva alkalmas a bőrallergia, ekcéma és kiütések enyhítésére.
Nemcsak magas az ásványi anyag tartalma, de megegyezik a bőr védőrétegében találhatóakkal, így a belőle készült szappanok mindennapi használat alatt sem szárítják a bőrt. Lúgos kémhatású, így visszaállítja a bőr normál PH- értékét.
Alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.

Érdekesség:

Magyarországon 1645-ben találkozunk első ízben a kecsketej gyógyító hatásának leírásával. Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan ismert volt a kecsketej gyógyító hatása. A tüdőszanatóriumok mellett kecske tenyészeteket tartottak és a kecsketej kúra volt a gyógyítás legfontosabb része.
Amennyiben a tej szárazanyagát, zsírtartalmát és mint a legfontosabbat a kazein és savófehérje arányt tekintjük, úgy anyatejpótlásra a kecsketej a legalkalmasabb.

A leírás forrása:

http://magyarparlagikecskeklubb.network.hu/blog/kecske-klub-cikkei/a-kecsketej-hatasai

KOH (Kálium Hidroxid) - A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Kalii hydroxidum néven hivatalos.

Fehér, szagtalan szilárd anyag, kis részben szemcsés A kálium-hidroxid szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, erősen nedvszívó (higroszkópos) kristályos anyag. Levegőn gyorsan elfolyósodik, és a levegő szén-dioxid tartalmával reagálva kálium-karbonáttá alakul. Vízben és alkoholban jól oldódó, a nátrium-hidroxidnál erősebb bázis, vizes oldata a kálilúg. Vizes oldatban teljesen disszociál, oldata erősen maró, lúgos kémhatású. Olvadt állapotban a szilikátokat így az üveget is feloldja. A meleg eljárással készített samponszappanom alapanyaga.

Kókuszolaj (Cocos Nucifera – coconut – oil) - A kókuszolaj jótékony hatása a bőrre – Bőrhidratáló Az olajat a kókuszpálmáról szüretelt érett kókuszdiók beléből vagy húsából vonják ki. Mivel a kókuszolaj magas zsírtartalommal rendelkezik, az egyik legjobb arcra használható olaj. A telített zsírok 90%-át tartalmazza, melyek kitűnően hidratálnak. A kókuszolaj E-vitamint is tartalmaz, ami nyugtatja a bőrt.
A kókuszolaj rendszeres használata kiválóan alkalmas a száraz bőr kezelésére.

Kurkuma (Kurkuma longa) - Mivel a kurkuma természetes fertőzés gátló szer, tejjel keverve hatékony olyan bőrproblémák kezelésében, mint a mérges szömörce okozta kiütés, ekcéma és a pikkelysömör (kizárólag nem nedvedző, vérző bőrfelületre!!). A tejjel kevert kurkumát érdemes felvinni a problémás területre, ami így nyugtatja a bőrt, csökkenti a bőr pirosságát és a gyulladás mértékét. De nem utolsó a viszeres bőrfelület ápolásában sem jótékony hatása.

Lanolin anhidrid – telített zsír A gyapjúfeldolgozáskor nyert tisztított gyapjúzsír (gyapjút viselő állatok, mint pl a birka által termelt zsír, olyasmi mint a faggyú az emberi bőrben). Kiváló emollient és hidratáló anyag a száraz bőrre. A lanolin-anhidrid stabilizálja a víz-olaj emulziókat, a bőr szarurétege jól felszívja és remekül tűr azt.

Levendula (Lavandula Officinalis) - A rómaiak a fürdővizükbe mindig beáztattak egy csokor levendulát, innen ered a neve. (lavare - fürdeni). A keskenylevelű, francia vagy valódi levendula frissen vágott virághozó ágvégeiből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj nyugtató, ellazulást segítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal bír. A legsokoldalúbban használható olaj. Lelki hatása: elhessegetheti a borongós gondolatokat, oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállíthatja a lelki egyensúlyt.

Margaréta virágzat (Chrysanthemum leucanthemum) - Megfáradt nap után, ez a szappan kellemesen ápolja bőrünket, s mindemellett a benne lévő Margarétavirág hatóanyaga révén nyugtatólag hathat kimerült idegrendszerünkre, segítve azt a minél könnyebb megpihenésben, a fürdő által felkészülve az éjszakai alvásra.

Érdekesség: A „szeret, nem szeret” (franciául: effeuiller la marguerite) játékos mondókát ehhez a virághoz társítják. (forrás:www.wikipedia.org)

Méhviasz (Cera Flava) - A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek (az Apis nembe tartozó méhfajok) állítanak elő. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javítja sejtjeink regeneráló képességét, nyugtatja és megakadályozza bőrfelületünkön az esetleges gyulladások kialakulását, serkenti a vérkeringést antiallergén hatása van, véd a káros UV sugaraktól.

NAOh (Sodium Hydroxide) - A nátrium-hidroxid marónátron, nátronlúg, marószóda,[2] zsírszóda, marólúg vagy lúgkő fémes bázis. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A 18. század előtt ez volt a legelterjedtebb lúg. A hidegszappanok, de a meleg eljárással készített kézmosó szappan alapanyaga is.

Napraforgóolaj (Sodium Heliate) - A napraforgó olaj borostyánszínű, enyhe, kellemes ízű, a finomított olaj pedig halványsárga színű. Kiváló nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik és hosszú a szavatossági ideje, ideális kozmetikai hozzávaló. A napraforgóolajjal természetes és egészséges módon tartható fenn a bőr, köszönhetően a nyugtató és hidratáló tulajdonságainak. Mivel gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, széles körben használják gyógyászati és szépségipari célokra. A napraforgóolajjal hatékonyan kezelhető a pattanás, az ekcéma, a gyulladás, az általános bőrpirosság és –irritáció. Ha a napraforgó olajat védőkrémként használjuk a koraszülöttek bőrébe masszírozva azt, akkor a bőrfertőzések kockázata közel 14%-kal csökkentethetővé válik.

Olívaolaj (Sodium Olivate) – az olívaolajat az olívabogyóból nyerik ki. Az olívafa a Földközi-medencében őshonos növény. Az olívaolaj abszolút beválik természetes, hipoallergén bőrápolóként is. Az extra szűz olívaolaj annyira hipoallergén, hogy csecsemők bőrét is ápolhatjuk vele biztonsággal. Jelentős antioxidáns tartalmának köszönhetően olyan anyagokkal (mindenekelőtt „A” és „E” vitaminnal) látja el a bőrt, amelyek természetesen stimulálják a sejteket és enyhítik a modern kor ártalmainak hatását.
Az olívaolaj kémiai felépítésben minden más természetes olajnál közelebb áll a bőr által kiválasztott természetes faggyúhoz. Enyhe fényvédő hatású. Olyan rendkívüli szárazságra hajlamos területek is hidratálhatóak vele, mint a könyök vagy a térd. Az olívaolaj regenerálja a bőrszövetet, ezért rendszeres használata biztosítja a bőr puhaságát és simaságát, miközben megerősíti és feszesíti is a bőrt.

Pálmazsír (Elaeis guineensis) - Különleges bőrápoló tulajdonsággal nem bír, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a tisztító hatásuk. Telített zsír.

Repceolaj (Brassica napus, B. campestris, B. tournefortii) - Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de nagyszerű “kitöltő” a szappanban. Nagy mennyiségben alkalmazva ez az olaj is puha szappant eredményez, ami hamar avasodhat.

Ricinusolaj (Ricinus communis) - Különösen alkalmas sampon- és borotvaszappanok készítésére Kókuszolajjal társítva nagyon puha, hosszan tartó, nagy buborékú habot képez.

Szőlőmagolaj (Vitis vinifera) - A szőlő magjaiból kinyert, főként linolsavat tartalmazó olaj könnyű szerkezetű. Más zsíros olajokkal jól társítható. Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó olaj. Nagyon jól hidratálja a bőrt, de nem hagy olajos nyomot.

....folytatása következik

A listát az alábbi források helyenként részleges, olykor teljes felhasználásával állítottam össze:

Internet:

  • https://drtihanyi.com/termeszetes-gyogymod/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap
  • http://www.sopronholding.hu/?q=node/35
  • http://www.lukreciakencei.hu
  • http://www.kislexikon.hu/ichtiol-keszitmenyek.html

Könyvek, kiadványok:

  • Aromax Zrt ismertető kiadványa - Aromaterápia füzet – Kiadó:Aromax Zrt. Budapest, Záhony u. 7.
  • Temesvári Gabilla: Illóolajokkal az egészségért – Kiadó: BioTer Bt. - 2003
  • Rápóti-Romváry: Gyógyító növények – Kiadó: Medicina Könyvkiadó Budapest – 1980

Telkes Henrietta / Nizita Szappanműhely

Cím:                H- 2000 Szentendre, Rózsa utca 8.  I. emelet
Email :             Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: +36 20 284 7429

ÁTVÉTELI PONTOK:

  • H-2000 Szentendre, Rózsa utca 8.
  • H-1163 Budapest, Andrássy út - Oktogon találkozása

ÁTVÉTELI IDŐPONTOK:

  • Mindkét helyszínen E-mailen vagy telefonon előre egyeztetett időpontban - Ez esetben Szállítási költség NINCS 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MEGKÖZELÍTÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL:
 
Szentendre HÉV állomástól gyalogosan a 11-es út mentén haladva a járdán, majd a Zrínyi Miklós Katona-i Egyetemnél (a lámpánál) jobbra kanyarodva az első utcán - ÁT A HÉVSÍNEKEN - s itt a 2. épület jobbra közvetlenül utcáról történő megközelíthetőséggel. Lapostetős  épület.
 
MEGKÖZELÍTÉS GÉPKOCSIVAL: 
 
Szentendre és Budapest irányából is a 11-es Főúton haladva, a Zrínyi Miklós Katona-i Egyetem Közlekedési lámpájánál befordulva ÁT A HÉVSÍNEKEN - s itt a 2. épület jobbra, Közvetlenül utcáról történő megközelíthetőséggel, Ingyenes parkolási lehetőséggel. Lapostetős épület. 

telkes henriettaSzappanjaim szentendrei műhelyemben készülnek, higiénikus körülmények között.

A gyártás hideg- és meleg eljárással történik.

Szeretném megismertetni Veled azon szappanjaimat, melyek hideg eljárással, természetes olajok hozzáadásával készülnek a lúg biztonságos oldását követően, s ezekbe némi gyógyhatást is belecsempészhetek, így kényeztetve- ápolva a bőrt.

Hogy miként kívánom ezt elérni?

Természetes hidegen sajtolt olajokat, vajakat, esetenként zsírokat adagolok a szappanokhoz alapanyagként.

Többnyire a készítés utolsó fázisában különböző gyógynövények, ásványi sók és homeopátiás készítmény által pedig adagolhatok egy olyan plussz információt a szappannak, mely így egyedi tulajdonsággal bír, s különböző területeken segíthet bőrünknek jobban éreznie magát.

El kell mondanom Nektek, hogy az illatozás számomra inkább számít különlegességnek, mintsem fő célnak, ám tekintettel a vásárlók igényeire, ehhez szívesen alkalmazkodok.

Ekkor is ügyelek arra, hogy kizárólag vegytiszta, minőségi illóolajat adagoljak a szappanokhoz, mely a bőrrel érintkezve, s bejutva a szervezetbe segítő szándékkal bírhat.


MELEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTETT TERMÉKEIM:

Talán régimódi vagyok, de nekem még most is a kedvencem a KÉZI-ÉS MOSÓ valamint a HAMUSZAPPAN. Mert nem is olyan könnyű elkészíteni őket, mert nem találni mindenütt és mert csodálatosan tisztítanak.

Ez utóbbi (a hamuszappan) azért érdekelt, mert őseink ezt használták nagyon sokáig, még mielőtt áttértek volna a pipereszappanok használatára. Tanáromnak köszönhetően hozzájutottam egy régi recepthez, melyet már csak meg kellett valósítanom. Az alapjához szükséges fahamu kis búboskemencém által kéznél volt, így már csak az oltatlan meszet kellett beszereznem hozzá. Ebben többen segítettek, s végre belevághattam a nagy műbe. Az, hogy izgatott voltam az első készítéskor, több mint kevés jelző az akkori hangulatomra, lelki állapotomra nézve.

2013-ban elkészült első kísérletem, mely fél év múlva beérett, tesztelés alá került és jól vizsgázott. A hamuszappant sikerült elkészítenem, s csodálatosan tisztító hatása miatt ma is vezeti nálam a hasznos s egyben vegyszermentes tisztítószerek listáját.


A MOSÓSZAPPAN elkészítése több órát vesz igénybe, s számomra inkább művészet, mint munka. Eltalálni, megérezni, azt az állapotot, amikor a kisózást megtehetem, többszöri elkészítés során szerzett gyakorlat után is elmondható, hogy nagy odafigyelést igényel. A még meleg szappant, kimerem textillel kibélelt fakiöntő formákba, s hagyom, hogy kicsepegjen belőle a felesleges folyadék. Csak ezt követően kerül majd kivételre a formából – pár nap múlva – a szappantömb, melyet ekkor már fel lehet vágni.

Ez a szappan kiválóan és kíméletesen tünteti el a koszos, kerti-háztartatási vagy egyéb piszokkal járó munkafolyamatok nyomait kezünkről, bőrünkről.

Továbbá remekül használható még a művészvilágban használatos ecsetek kimosására, de a háztartatásban is nagy hasznát venni, a makacs ruhafoltok, vízköves felületek tisztításakor. Ruhamosásra, felmosásra ajánlott reszelt formában kipróbálni.


Másik meleg eljárással készült termékem a GYÓGYNÖVÉNYES SAMPON, mely melegített eljárással készül, s az előzőleg már leforrázott gyógynövényes főzettel kerül elegyítésre az átgélesedett szappanmassza, mígnem teljesen sima, darabmentes folyadékot nem kapok. A hajmosás vele nem bonyolultabb, mint bolti társaival, ellenben nagyon jól ápolja a hajat, kíméli, segíti, hogy a hajvégek tovább jó állapotban maradhassanak. Fontos elmondani, hogy a természetes samponnal való hajmosást mindig javasolt, hogy kövesse egy „SAVAS öblítési eljárás”. Ez a sav lehet citrom, citromlé, citromsav, ecet, de van aki sört szokott használni, mézet, melyet a hajhosszhoz mérten oldanak fel előzetesen bizonyos mennyiségű kellemesen meleg vízben. Ez azért fontos, mert így zárjuk vissza a mosáskor kinyílt hajszerkezetet. A hajnak szüksége van némi átállásra a vegyi samponról való váltást követően, de maximum egy-két hét múlva a haj megszokja, alkalmazkodik és szeretni fogja ezt a bánásmódot.

Vegyileg festett hajra további fejlesztésig nem javaslom. Hennával teljes mértékben összeegyeztethető tapasztalatok alapján.


De hogy ne maradjon el az Ajkak ápolása sem, mely télen a hidegnek, nyáron a melegnek van fokozottan kitéve, készítek Natúr és picit illatozott AJAKÁPOLÓkat is. Ennek egyik alap alkotóeleme a méhviasz. Háromféle változatban készül, ízlés dolga, ki-melyiket választja ajkainak balzsamozására. 


Nagyon szépen köszönöm a támogatást gyermekeimnek, testvéremnek, barátaimnak, hogy mindvégig kitartottak mellettem, míg beindítottam vállalkozásomat, s bátorítottak, támogattak, biztattak s teszik ezt a mai napig is.

Külön szeretném megköszönni Andreszné Sudár Nórának, hogy hozzájárult tudásával a német menüpont megvalósulásának.


Végül, az alábbiakban érdekességképpen szeretnék idézni pár sort John Seymour – Elfeledett mesterségek (Cser kiadó, 2005) csodálatos könyvéből a Szappankészítésre vonatkozóan:

LÚG ÉS SZAPPANKÉSZÍTÉS

Szappanfű: A szappanfű vadon termő növény, gyakran található források környékén. Leveleit régen vízben forralták és az így nyert habzó folyadékot finom gyapjúruhák mosásához használták

Csepegtető Lúgkészítéshez:

A lúgot az alján lyukacsos, fából készült ládán vagy tálcán szűrték át. A tálcát egy vödör tetejére helyezték, belsejébe szivárgóréteget – kavicsot vagy ágakat – helyeztek. Erre került egy darab textília, amelyre a hamut szórták. Az esővizet lassan csurgatták a hamura, amelyből az átszivárgó víz kioldotta a hamuzsírt, ennek következtében a vödörben összegyűjtött folyadék lúgos kémhatású lett, és alkalmas volt ruhamosásra.

.....Mosólúgot páfrányból is lehetett készíteni. A természetben összegyűjtött páfrányt – ami ingyen állt az emberek rendelkezésére – a napon megszárították, majd cserépedényekben elégették; ennek eredményeként vöröses-szürke hamu keletkezett. Ezt a port gyakran nemcsak saját célra hasznosították, hanem – összegyúrt golyók formájában – árusították is.

Olykor egyéb növényeket is kevertek a páfrány közé, együtt égették el őket, majd a hamuból vekniket formáztak. A teljesen száraz keveréket akár 20 évig is tárolhatták. Az utóbbi eljárás Írországban általános elterjedt volt.

A lúg töménységének mérése

A szappankészítéshez a háziasszonynak pontosan a megfelelő erősségű lúgra volt szüksége. A lúg töménységének méréséhez először telített sóoldatot készített. Fogott egy pálcát, egyik végére egy kis súlyt erősített, majd a sós oldatba dobta. A súly miatt a pálca függőlegesen lebegett a folyadékban, így meg lehetett rajta jelölni a folyadékszintet. Ezzel készen is volt a lúgosság-mérő. (a pálca helyzete valójában az oldat sűrűségét mutatta.)

Ezután a mérőpálcát a lúgba dobta. Ha a pálcán található jelölés a lúg felszínével egy vonalba esett, a lúg erőssége pontosan megfelelő volt a szappankészítéshez. Ha azonban magasabbra emelkedett, a lúgot esővízzel hígítani kellett. A megfelelő hígítás után az oldat készen állt a szappankészítéshez.

higitas

Köszönöm, hogy ellátogattál honlapomra!

Oldal ajánlása ismerősnek

Az ön neve: *
Az ön email címe: *
Címzett neve: *
Címzett e-mail címe: *
Üzenet: