Köszöntünk a Nizitá Szappanműhely Webáruházában!

 2017 December 16. 08:17:20

Belépés

ppp logo sarga small

Hírlevél

telkes henriettaSzappanjaim szentendrei műhelyemben készülnek, higiénikus körülmények között.

A gyártás hideg- és meleg eljárással történik.

Szeretném megismertetni Veled azon szappanjaimat, melyek hideg eljárással, természetes olajok hozzáadásával készülnek a lúg biztonságos oldását követően, s ezekbe némi gyógyhatást is belecsempészhetek, így kényeztetve- ápolva a bőrt.

Hogy miként kívánom ezt elérni?

Természetes hidegen sajtolt olajokat, vajakat, esetenként zsírokat adagolok a szappanokhoz alapanyagként.

Többnyire a készítés utolsó fázisában különböző gyógynövények, ásványi sók és homeopátiás készítmény által pedig adagolhatok egy olyan plussz információt a szappannak, mely így egyedi tulajdonsággal bír, s különböző területeken segíthet bőrünknek jobban éreznie magát.

El kell mondanom Nektek, hogy az illatozás számomra inkább számít különlegességnek, mintsem fő célnak, ám tekintettel a vásárlók igényeire, ehhez szívesen alkalmazkodok.

Ekkor is ügyelek arra, hogy kizárólag vegytiszta, minőségi illóolajat adagoljak a szappanokhoz, mely a bőrrel érintkezve, s bejutva a szervezetbe segítő szándékkal bírhat.


MELEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTETT TERMÉKEIM:

Talán régimódi vagyok, de nekem még most is a kedvencem a KÉZI-ÉS MOSÓ valamint a HAMUSZAPPAN. Mert nem is olyan könnyű elkészíteni őket, mert nem találni mindenütt és mert csodálatosan tisztítanak.

Ez utóbbi (a hamuszappan) azért érdekelt, mert őseink ezt használták nagyon sokáig, még mielőtt áttértek volna a pipereszappanok használatára. Tanáromnak köszönhetően hozzájutottam egy régi recepthez, melyet már csak meg kellett valósítanom. Az alapjához szükséges fahamu kis búboskemencém által kéznél volt, így már csak az oltatlan meszet kellett beszereznem hozzá. Ebben többen segítettek, s végre belevághattam a nagy műbe. Az, hogy izgatott voltam az első készítéskor, több mint kevés jelző az akkori hangulatomra, lelki állapotomra nézve.

2013-ban elkészült első kísérletem, mely fél év múlva beérett, tesztelés alá került és jól vizsgázott. A hamuszappant sikerült elkészítenem, s csodálatosan tisztító hatása miatt ma is vezeti nálam a hasznos s egyben vegyszermentes tisztítószerek listáját.


A MOSÓSZAPPAN elkészítése több órát vesz igénybe, s számomra inkább művészet, mint munka. Eltalálni, megérezni, azt az állapotot, amikor a kisózást megtehetem, többszöri elkészítés során szerzett gyakorlat után is elmondható, hogy nagy odafigyelést igényel. A még meleg szappant, kimerem textillel kibélelt fakiöntő formákba, s hagyom, hogy kicsepegjen belőle a felesleges folyadék. Csak ezt követően kerül majd kivételre a formából – pár nap múlva – a szappantömb, melyet ekkor már fel lehet vágni.

Ez a szappan kiválóan és kíméletesen tünteti el a koszos, kerti-háztartatási vagy egyéb piszokkal járó munkafolyamatok nyomait kezünkről, bőrünkről.

Továbbá remekül használható még a művészvilágban használatos ecsetek kimosására, de a háztartatásban is nagy hasznát venni, a makacs ruhafoltok, vízköves felületek tisztításakor. Ruhamosásra, felmosásra ajánlott reszelt formában kipróbálni.


Másik meleg eljárással készült termékem a GYÓGYNÖVÉNYES SAMPON, mely melegített eljárással készül, s az előzőleg már leforrázott gyógynövényes főzettel kerül elegyítésre az átgélesedett szappanmassza, mígnem teljesen sima, darabmentes folyadékot nem kapok. A hajmosás vele nem bonyolultabb, mint bolti társaival, ellenben nagyon jól ápolja a hajat, kíméli, segíti, hogy a hajvégek tovább jó állapotban maradhassanak. Fontos elmondani, hogy a természetes samponnal való hajmosást mindig javasolt, hogy kövesse egy „SAVAS öblítési eljárás”. Ez a sav lehet citrom, citromlé, citromsav, ecet, de van aki sört szokott használni, mézet, melyet a hajhosszhoz mérten oldanak fel előzetesen bizonyos mennyiségű kellemesen meleg vízben. Ez azért fontos, mert így zárjuk vissza a mosáskor kinyílt hajszerkezetet. A hajnak szüksége van némi átállásra a vegyi samponról való váltást követően, de maximum egy-két hét múlva a haj megszokja, alkalmazkodik és szeretni fogja ezt a bánásmódot.

Vegyileg festett hajra további fejlesztésig nem javaslom. Hennával teljes mértékben összeegyeztethető tapasztalatok alapján.


De hogy ne maradjon el az Ajkak ápolása sem, mely télen a hidegnek, nyáron a melegnek van fokozottan kitéve, készítek Natúr és picit illatozott AJAKÁPOLÓkat is. Ennek egyik alap alkotóeleme a méhviasz. Háromféle változatban készül, ízlés dolga, ki-melyiket választja ajkainak balzsamozására. 


Nagyon szépen köszönöm a támogatást gyermekeimnek, testvéremnek, barátaimnak, hogy mindvégig kitartottak mellettem, míg beindítottam vállalkozásomat, s bátorítottak, támogattak, biztattak s teszik ezt a mai napig is.

Külön szeretném megköszönni Andreszné Sudár Nórának, hogy hozzájárult tudásával a német menüpont megvalósulásának.


Végül, az alábbiakban érdekességképpen szeretnék idézni pár sort John Seymour – Elfeledett mesterségek (Cser kiadó, 2005) csodálatos könyvéből a Szappankészítésre vonatkozóan:

LÚG ÉS SZAPPANKÉSZÍTÉS

Szappanfű: A szappanfű vadon termő növény, gyakran található források környékén. Leveleit régen vízben forralták és az így nyert habzó folyadékot finom gyapjúruhák mosásához használták

Csepegtető Lúgkészítéshez:

A lúgot az alján lyukacsos, fából készült ládán vagy tálcán szűrték át. A tálcát egy vödör tetejére helyezték, belsejébe szivárgóréteget – kavicsot vagy ágakat – helyeztek. Erre került egy darab textília, amelyre a hamut szórták. Az esővizet lassan csurgatták a hamura, amelyből az átszivárgó víz kioldotta a hamuzsírt, ennek következtében a vödörben összegyűjtött folyadék lúgos kémhatású lett, és alkalmas volt ruhamosásra.

.....Mosólúgot páfrányból is lehetett készíteni. A természetben összegyűjtött páfrányt – ami ingyen állt az emberek rendelkezésére – a napon megszárították, majd cserépedényekben elégették; ennek eredményeként vöröses-szürke hamu keletkezett. Ezt a port gyakran nemcsak saját célra hasznosították, hanem – összegyúrt golyók formájában – árusították is.

Olykor egyéb növényeket is kevertek a páfrány közé, együtt égették el őket, majd a hamuból vekniket formáztak. A teljesen száraz keveréket akár 20 évig is tárolhatták. Az utóbbi eljárás Írországban általános elterjedt volt.

A lúg töménységének mérése

A szappankészítéshez a háziasszonynak pontosan a megfelelő erősségű lúgra volt szüksége. A lúg töménységének méréséhez először telített sóoldatot készített. Fogott egy pálcát, egyik végére egy kis súlyt erősített, majd a sós oldatba dobta. A súly miatt a pálca függőlegesen lebegett a folyadékban, így meg lehetett rajta jelölni a folyadékszintet. Ezzel készen is volt a lúgosság-mérő. (a pálca helyzete valójában az oldat sűrűségét mutatta.)

Ezután a mérőpálcát a lúgba dobta. Ha a pálcán található jelölés a lúg felszínével egy vonalba esett, a lúg erőssége pontosan megfelelő volt a szappankészítéshez. Ha azonban magasabbra emelkedett, a lúgot esővízzel hígítani kellett. A megfelelő hígítás után az oldat készen állt a szappankészítéshez.

higitas

Köszönöm, hogy ellátogattál honlapomra!

Oldal ajánlása ismerősnek

Az ön neve: *
Az ön email címe: *
Címzett neve: *
Címzett e-mail címe: *
Üzenet: