Köszöntünk a Nizita Szappan- és NemezMűhely WebShopban!

 2020 Július 3. 22:27:22

Hírlevél

A bőrgyulladás kialakulásának sokféle oka lehet - fontos, hogy a mindennapokban kerüljük a bőr további irritációját

Ha szappant használunk, jó ha tudjuk, miből készült, mi van benne. Javasolt és kifejezetten jótékony az ICHTIOLOS szappanom, mely alapreceptje a Bőrkímélő Olívás Selyemszappan igen magas olívaolaj tartalommal bír, mellette még jojoba és avokádóolaj került a szappanba.

De jótékony a Kecsketej alapú Natúr és a Kurkumás szappan is ez esetben.klikk a Kurkumás Szappanhoz

 A kurkuma amúgy is hasznos és gyors segítség, mérges szömörce csípés ellen, tejben elkeverve borogatásként a bőrfelületen alkalmazva

A csalánkiütés gyulladásos dudor vagy csík formájában jelentkező allergiás reakció olyan hatásokra, mint a nap, bizonyos ételek vagy bogyós gyümölcsök. Ezek pár óráig vagy napig tartanak.

A csalánkiütés kevésbé komoly elváltozás az ekcémánál, a bőr krónikus gyulladásánál. - Saját vélemény, tapasztalat: ugyanakkor főleg kisgyermekeknél nagyon kellemetlen tud lenni. Azért is hívják csalánkiütésnek, mert tünetei abszolút hasonlítanak a csalán növény okozta kiütésekhez. Gyermekeknél számunkra bevált nyugtatólag ilyenkor a szódabikarbónás vízbe mártott kendővel történő borogatás az érintett bőrfelületre. Némiképp enyhítette, s lerödidítette a kellemetlen tüneteket - Viszketés, kipirosodás, kis hólyagok, váladékozás és duzzadás mind az ekcéma megjelenési formái. A bőrelváltozást hegesedés, pikkelyes  hámlás és bőrvastagodás követi. Az ekcéma sok belső, allergének által kiváltott reakció eredménye. Főleg a gyermekek és a fiatalabb felnőtt korosztály gyakori problémája az ekcéma krónikus formája (atopic dermatitis) amelyről feltélezik, hogy öröklött fokozott érzékenyés okozhatja. 

   Bizonyos ételek elhagyása a diétából enyhíthetik a gyermekek mérsékelt és súlyosabb ekcámás elváltozásait. Ha elhagyjuk pl, a tehéntejet, a tojást, a paradicsomot, a mesterséges színezékeket és az élelmiszer-tartósítókat, mégsem javulnak a tünetek, feltétlen keressünk egy másik gyakori ételt, amely okozója lehet a panaszoknak. 

A Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás az atópiás dermatitisszel kapcsolatban azt igazolta, hogy a betegeken segíteni lehet extra C-vitamin adagokkal. Azok a betegek, akik három hónapon át szedték ezt a kiegészítőt, a tünetek számának és erősségének csökkenését észlelték és a fertőzések száma ugyancsak csökkent. Az ekcémás ember nyugodtan egyen gyümölcsöt és zöldséget! (sajnos a könyv nem írja, hogy mennyi is volt az a bizonyos emelt C-vitamin adag/ Nap) 

DE! Fontos, hogy nem csak az ételek okozhatnak allergiás reakciókat, hanem a növényektől a dezodorokig sok minden más is.


 

Az ekcémához hasonló kiütéseket észlelhetünk szömörcére, tölgyfára és más növényekre adott reakciókban, de oldószerekkel, nikellel, lanolinnal, dezodorokkal és szappanokkal szemben is lehetünk érzékenyek, ezek mind lehetnek allergének. Túlérzékenység váltja ki őket, nem igazi allergiás reakciók. A stressz, a meleg, a szappanok - (szerk.megjegyzés: sőt korunkban már a töménytelen tusfürdő) a vakarás és a dörzsölés fookozhatja a kiütéseket.

Az ilyen típusú reakciókat nevezik kontaktdermatitisnek. Az étrend, főleg a tehéntej bevezetése, gyermekkorban szerepet játszhat az allergia kiakalulásában. Mindig javasolt kerülni az igazol allergént!

Különösen a növényi olajok okozhatnak elhúzódó gondot. Növényi olajokkal való érintkezéskor azok beivódnak a ruhába, a tárgyaba és további reakciókat váltanak ki, tehát alaposan mossunk meg minden feltehetően szennyezett tárgyat. A nikkelből készült ékszereket be lehet vonni színtelen körömlakkal, az óra vagy a karkötő alatti bőrrészt be lehet púderozni. Mindig győződjük meg arról is, hogy esetleges füllyukasztáskor rozsdamentes acéltűvel történjen meg.

Kiütéses elváltozások gyógyítására gyakran adnak szteroidos kenőcsöt és szájon át antihisztaminikumot, melyek tényleg javulást eredményeznek rövid időn belül. DE! Fontos kiemelni, hogy nem gyógyítják a kiváltó okot és van mellékhatásuk. Csak rövid idejű használatra alkalmasak, bár kétségkívül gyorsan hatnak! Ezért sokan kínzó tünetek előjövetelekor gyakran nyúlnak ehhez a gyors segítséghez. Gyógynövénykezelés, kiegészítők és diétás beállítások biztonságosabbak és gyengébb hatásúak. 

Íme néhány természetesebb példa a tünetek enyhítésére:

Cinkes (nem olajos) kenőcs - vigyük fel a bőrre naponta három alkalommal

Aloé - kenjük fel a zselét. Hűsítő, nyugtató hatású és segíti a gyógyulást- (szerkesztői megjegyzés: tökéletesen bevált csalunkban a konkrét aloé növény letört levele és kipréselt azonnali teljesen természetes leve ez esetben)

Gyóynövénykenőcs - édesgyökeret vagy kamillát tartalmazó, gyulladáscsökkentő, szetroidhoz hasonló hatásuk miatt

Gyögynövényfürdő - a  kamilla, a levendula és akár a zabliszt is nyugtató és gyógyító hatású. (szerkesztői megjegyzés: természetesen kizárólag nem nedvedző, vérző bőrtünetek esetén)

Fekete üröm - jó mérges szömörce ellen. Az érintett felület lemosása után (ha lehetséges) minél előbb dörzsöljük a levelet a bőrhöz. Rakjunk a forrásban levő vízbe friss leveleket, főzzük őket 10-15 percig. Közben a mérgezett bőrfelületű ember zuhanyozzon le, majd 10 percig fürödjön a vízben, amelyben a fekete ürömből készült főzet is benne van. Kerülje a ruhával való érintkezést, amíg más ruháktól elkülönítve ki nem mosta őket. 

  • Fontos volna a bőr minden további TÚLIRRITÁLÁSA, MELYET a fürdés minimális és szükségesnél nem többszöri rendszerességére csökkentünk, azaz ha tartható, akkor napi egyszer fürödjünk, akkor is inkább tusoljunk.
  • Tegyük mindezt NEM forró VÍZZEL, HANEM langyossal, ezzel is nyugtatjuk a gyulladásos bőrfelületet.

Ha szappant használunk, fontos, hogy tudjuk miből készült, mi van benne. Javasolt és kifejezetten jótékony az ICHTIOLOS szappanom, mely alapreceptje a Bőrkímélő Olívás Selyemszappan igen magas olívaolaj tartalommal bír, mellette még jojoba és avokádóolaj került a szappanba.

De jótékony a Kecsketej alapú Kurkumás szappan is ez esetben. A kurkuma amúgy is hasznos és gyors segítség, mérges szömörce csípés ellen, tejben elkeverve borogatásként a bőrfelületen alkalmazva. 

Szép napot kívánok MIndenkinek! 

A cikk tartalma részben saját tapasztalatok alapján íródott, részben pedig alapul szolgált az Egészséges  Bőr, Haj, Köröm című kiadvány dr. Earl Mindell írásában, mely a Glória Kiadó gondozásában jelent meg Budapesten

Oldal ajánlása ismerősnek

Az ön neve: *
Az ön email címe: *
Címzett neve: *
Címzett e-mail címe: *
Üzenet: