Köszöntünk a Nizita Szappan- és NemezMűhely WebShopban!

 2019 Június 20. 13:32:28

Hírlevél

Az első dolog, amit általában észreveszünk egy emberen, a haja. Költőien "Hajkoronának" is mondják. Annak ellenére, hogy a haj tulajdonképpen halott anyag, különleges gondot kell fordítanunk ápolására, hogy egészséges kinézetű legyen. A hajtüszők azonban, a hámsejtek és kötőszövetek tokjai, amelyek a hajszálak gyökerét körülveszik, nagyon is élők.

Ezekből a tüszőkből nőnek ki a hajszálak a fejtetőn, s folyamatos táplálékot kapnak a vér és az oxigén által. Fontos naponta megkefélni a hajat, hogy serkentsük a vérkeringést és az új hajszálak növekését. Természetes sörtekefét használjunk, azzal keféljük a hajat erőteljesen.

A haj 3 rétegből tevődik össze: 

  1. a külső réteg keratinból áll, egy olyan fehérjéből, amely megvédi a hajat a baktériumoktól és megőrzi a nedvességet;
  2. a középső réteg: a kéreg, a legnagyobb részt teszi ki, s a benne lévő pigmentanyag adja a haj színét;
  3. legbelül található a velő; a haj belseje, amely a haj vastagságát adja. 

A haj szárazságát okozhatja nevességhiány, túlzott napozás, erős hajszárítás, központi fűtés és bizonyos vegyszerek alkalmazása, mint pl, a dauer, túlzott samponhasználat.

Ezek durvává, töredezetté, sérülékennyé teszik a hajat. 

Hetente egyszer HAJMOSÁS ELŐTT igen tápláló a jojobaolaj használata. Egyszerűen öntsünk egy keveset egyik tenyerünkben, dörzsöljük össze két kezünket, húzzuk végig tenyerünket és ujjainkon a hajunkon, a fejbőrnél kezdve.

Körülbelül 10-15 percig hagyjuk rajta. Ne használjunk lúgos sampont hajmosáshoz, vagy hajmosás után alkalmazzuk a zsíros hajra ajánlott öblítőt. 

Mitől alakulhat ki a zsíros haj?

  • A zsíros haj a túlzott faggyútermelés következménye. Gyakran kelll hajat mosni a zsírhoz tapadt piszok, por, dohányszag és egyéb szennyeződések miatt.
  • Hajmosás után az utolsó öblítővízbe tett egy csepp citromolaj használ a zsíros hajnak, s egyben eltávolítja a szappan utolsó maradványait is. 
  • A jojobaolaj az utolsó öblítés előtti kondicionálóként egyaránt hatásos a zsíros és a száraz haj számára.

A korpa szintén általános tünet, ilyenkor a fejbőrt elhalt bőrdarabkák borítják be. A bőr felső rétegének fokozott csökkenése okozza, s száraz és zsíros hajnál egyaránt jelentkezhet. Sokféle illóolaj használható ellene, ilyenek a zsálya, a pacsuli és a rozmaring. A rozmaring a haj növését is elősegíti.

A hajöblítés hatásos  a korpa ellen. Adjunk 1 liter langyos vízhez 2 evőkanál - lehetőleg szerves - almaecetet és 2 csepp rozmaringolajat. Keverjük össze, s hajmosás után ezzel öblítsük le a hajunkat. A zsálya is igen hatásos s különösen zsíros, korpás haj esetén felválthatja a rozmaringot.

Korpás, ekcémás, érzékeny bőrfelület esetére jókékonyan hathat az Ichtiolos sampon is. Ez a samponom szappanalapú, egy erős gyógynövényes főzettel (csalán-diólevél és kakukkfűvirág) kerül elegyítésre, majd a végső fázisban hozzáadásra kerül a gyógyszertári tisztaságú ICHTIOL.

Mi is az az ICHTIOL?

Tirolban Seefeld mellett bitumenes kőzet található, mely halak és más tengeri állatok maradványaiban bővelkedik. E kőzetet újabban úgy értékesítik, hogy száraz ledesztillálásnak vetik alá, amidőn más termékek mellett illóolajat is kapnak, amelyet az I. előállítására felhasználnak. Ez az u. n. ichtiol-olaj sötétbarna átlátszó folyadék, melynek fs.-a 0,87 körül van; szaga átható és kellemetlen. Sötétbarna, átható szagú és ízű, szirupsűrűségű folyadék; e készítményt röviden ichthyolnak is nevezik. Ichtiol-szulfonsavas natrium (natrium sulfoichthyolicum). Az ichtiolszulfonsavból töménynátrium-hidroxid-oldattal készül. Sajátságai hasonlóak az előbb említett készítményhez. Az I.-gyet gyógyszerül használják; különösen némely bőrbántalmaknál bizonyultak hatásosaknak. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

Fontos, hogy ebbe a samponba nem kerül bele úgynevezett tartósítószer, színező és egyéb illatanyag. Természetességre törekszem, s ez a samponban is érvényesül. 

A sampont vegyileg nem festett hajra ajánlom. Hennával kompatibilis. Feltétlen szükséges egy almaecetes öblítés a hajmosást követően, hogy a mosáskor kinyílt és megtisztított hajszerkezet megfelelőképpen vissza legyen zárva.

Ichtiolos sampon: ICHTIOLOS HAJSAMPON (KLIKK A WEBÁRUHÁZHOZ)

Szép napot kívánok Mindenkinek!

Telkes Heni

Nizitá Szappanműhely

A cikk forrása: Aromaterápia készlet, Charla Devereux, SubRosa Kiadó

Oldal ajánlása ismerősnek

Az ön neve: *
Az ön email címe: *
Címzett neve: *
Címzett e-mail címe: *
Üzenet: